Senang je rupanya nak buat kerepek ngaku..memang berbaloi klu buat sendiri di rumah. Cepat dan paling penting sekali 'fresh'...lepas goreng terus makan.....
Bahan-bahan
- Ubi ngaku @ arrowhead
- Minyak secukupnya untuk menggoreng
- Sedikit garam halus
- Mula2 kupaskan kulit ngaku sehingga betul2 bersih. kulitnya nipis saja. Tak perlu dibuang bahagian atas yang macam jambulnya tu untuk memudahkan semasa proses menyagatnya nanti).
- Sagatkan menjadi kepingan2 nipis, pegang bahagian atas jambul & sagat perlahan2, hati2 jangan sampai tercedera tangan...
- Rendamkan di dalam air sehingga selesai kesemuanya, toskan
- Panaskan minyak secukupnya, minyak mestilah betul2 banyak & mencukupi
- Apabila minyak sudah betul2 panas, masukkan kesemua ubi ngaku yang siap disagat dan gorengkan sehingga betul2 garing, tapi jangan sampai terlebih garing nanti tak sedap pulak..
- Angkat dari minyak & toskan. Kemudian bolehlah ditaburkan sedikit saja garam halus jika suka.
SELAMAT MENCUBA..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan