BAHAN-BAHAN REMPAH :-)
2 biji bawang besar, saiz sederhana*
3 ulas bawang putih*
1/2 inci halia*
1/2 inci lengkuas*
1/2 inci kunyit hidup*
2 batang serai, hiris*(*dikisar halus)
2 camca besar penuh rempah kari ikan ( rempah
Baba's)
1 1/2 camca besar cili kisar
1 camca teh pes asam jawa
2 camca besar kerisik
1 camca besar gula melaka
Garam secukup rasa
BAHAN-BAHAN ULAM :-)
Pucuk ubi secukupnya
Pucuk daun bebuas
Pucuk betik secukupnya
Pucuk mengkudu secukupnya, hiris
4 helai daun kunyit, hiris
Sekiranya ada pucuk2 yg sesuai boleh tambah…
BAHAN-BAHAN LAIN :-)
3 keping keratan ikan tenggiri
Daun pisang secukupnya
CARA MEMBUATNYA :-)
UNTUK REMPAH :-
1. Bancuh
bahan kisar halus dengan rempah kari ikan, kacau rata hingga
menjad pes, kalau perlu tambah sedikit air.
2. Masukkan
santan, kerisik, asam jawa, gula melaka dan sedikit garam. Kacau rata jika
perlu tambah lagi garam secukup rasa
UNTUK BOTOK-BOTOK IKAN TENGGIRI :-
1. Panaskan
kukus, ambil sehelai daun pisang yang telah dibersihkan dan dilayur sedikit
atas api (cuma guna lapiskan lagi sehelai daun pisang).
2. Letak
pucuk ubi, pucuk daun bebuas dan pucuk betik. Sapu dengan pes rempah
secukupnya. Letak sekeping ikan tenggiri. Sapu lagi pes rempah atas ikan dan
tabur hirisan daun kunyit, dan pucuk mengkudu.
3. Kemudian
bungkus kemas seperti bungkus nasi lemak. (tak kesah lah apa gaya sekali pun
janji ia dibungkus kemas).
4. Buat
hingga siap.
5. Kukus
dengan api besar selama 50 minit atau hingga masak.
6. Hidangkan
bersama nasi panas dan lauk2 lain.
Selamat Mencuba…
Tiada ulasan:
Catat Ulasan