Berbalik kepada Kek Minyak ini, memang sangat gebu dan moist. Saya makan ketika masih panas panas kerana dah tak sabar untuk menunggu ianya sejuk.
Kek Minyak
Bahan-bahan:
5 biji telur
1/2 cawan gula kaster
2 cawan tepung gandum
1 sk baking powder
1 cawan susu pekat
1 sudu besar ovallate
1 cawan minyak jagung
1 sudu kecil esen vanilla
Sedikit perisa yang disukai
Sedikit pewarna kuning, merah dan biru
Cara-cara
Ayak tepung gandum bersama baking powder. Ketepikan. Lenser loyang kek dengan mentega. Alaskan dengan baking paper.
Pukul telur bersama gula dan ovallate sehingga kembang. Masukkan
susu pekat dan esen vanila. Pukul lagi sekejap. Masukkan minyak dan
perisa sambil dipukul sekadar untuk adunan bergaul rata.
Akhir
sekali masukkan tepung gandum sedikit sedikit. Gaul rata. Selepas itu,
bahagikan kepada 3 adunan lebih kurang 320 gram setiap warna. Tuangkan
ke dalam loyang saiz 8 atau 9" dan corakkan warna ikut kreativiti masing
masing.
Bakar
hingga masak pada suhu 170C selama 50 minit atau sehingga masak. Saya
bakar selama 40 minit sahaja. Biarkan kek sejuk barulah dipotong dan
hidangkan.
Selamat Mencuba
Tiada ulasan:
Catat Ulasan