Bubur
candil
Cuaca sejuk2 ni rasa nak makan bubur or pengat.... Bila dah
buka fb tgok gambar makanan sedap2 semuanya teringin … apa pun puas dapat makan
bubur candil buatan sendiri….kena parut kelapa sendiri juga… siap bertambah2 lagi!
dari mana dapat nama bubur candil tu x tahula pulak…
bahan2nya.
- 1 cawan tepung pulut
- sedikit garam
- air untuk menguli tepung dan merebus adunan tepung
- santan dari sebiji kelapa
- sedikit sagu biji
- 4 biji pisang nipah
- 1 buku gula Melaka ( klu kurang manis + gula )
- garam dan daun pandan
- Uli tepung dengan sedikit garam dan air sehingga boleh digentel bulat.Boleh letak pewarna jika suka.Re
- Rebus hingga tepung timbul dipermukaan air.angkat dan toskan
- Sagu biji dibersihkan dan toskan.masukkan kedalam periuk bersama pisang rebus sebentar dan tambah gula dan daun pandan.
- Masukkah santan dan garam sambil dikacau.akhir sekali masukkan tepung pulut yang sudah direbus tadi.
- perasakan manis nye.bila dah mendidih bolehlah diangkat
Tiada ulasan:
Catat Ulasan