Rabu, 30 November 2016

Kek kukus asam manis [ Ita Shariff ]

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua. Hari ni nak tayang kek kukus asam manis yg saya buat masa raya. Biasanya kek kukus asam manis saya buat menggunakan tepung gamdum dam dibakar, tapi kali ni nak mudah je tepung biskut yang di blander. 
Saya memang suka kek kukus ni sebab ianya gebu dan lembut je.  Pada penggemar kek kukus tu, bolehlah mencuba resepi yg mudah ini.

Bahan-bahan (loyang bulat 9 inci)
  • 250 gm butter
  • 5 biji telor
  • 2 cawan tepung biskut tawar
  • 1 cawan susu pekat
  • 1/2 cawan gula halus
  • 1 sudu kecil baking powder
  • 1 sudu kecil esen vanila
  • Pewarna yang disukai
  • asam manis secukupnya
Cara Membuat:-
  1. Pukul gula dan butter hingga kembang. Setelah kembang masukkan telor sebiji2 hingga habis
  2.  Masukkan vanila susu dan baking powder
  3. Masukkan tepung gaul sebati dan bahagikan pada 2 bahagian....letak pewarna kegemaran.
  4. Loyang dialas kertas dan sapu sedikit mentega. 
  5.  Letak adunan hijau dulu, ratakan permukaannya dan susun asam manis di atas permukaannya... kukus selama 15 minit dalam kukusan yg telah dipanaskan dulu.
  6. Buat pula lapisan kuning, ratakan dan tabur susun asam manis di atas permukaannya dan kukus lagi 15 minit. Ulang2 lapisan sampai adunan habis.
  7. Untuk lapisan yang akhir, kukus selama 20 min supaya kek masak keseluruhannya.
  8. Setelah kek masak, angkat dan biarkan di dalam loyang selama 10 minit kemudian baru diterbalikkan di atas redai supaya sejuk.

Selamat Mencuba





Tiada ulasan:

Catat Ulasan