Sabtu, 26 November 2016

KEK BUAH KUKUS [ cara 1 ]

Resepi ikhsan dari Zunainah Paiman ]
Jutaan terima kasih zu..... 

BAHAN : -
400 gm buah2an campuran
250 gm butter
*300 gm tepung gandum
*1s/t soda bicarbonat
*1s/t cream of tartar
*1 biji buah pala ( diparut halus )
3 biji telur A
150 gm gula kastor
150 gm gula pasir
½ cwn kepingan badam
1 s/k esen ros
buah ceri hijau merah




CARA2:
1. Panaskan kukusan dahulu..sapukan loyang(acuan)dengan majerin keseluruhan dan alaskan dgn kertas minyak..
2. Bahan2 bertanda*..tepung+soda bicarbonat+cream of tartar+buah pala tumbuk diayak dahulu..dan gaul rata..
3. Masukkan buah2an campuran dan kepingan badam kedalam tepung dan digaul rata(bertujuan agar buah2an tidak mendap)
4. Putar butter sehingga kembang...ketepikan
5. Didalam mangkuk adunan lain pukul telur bersama gula kastor sehingga kembang dan gula hancur baru campurkan bersama butter yg telah dipukul tadi..dan dipukul sebati sehingga kembang dan masukkan esen ros pukul sebentar ..masukkan tepung yg telah digaul bersama buah2an campuran dan dikacau rata dengan senduk kayu saje..ketepikan sebantar..
6. Buat gula hangus...masukkan gula pasir dlm periuk dengan api perlahan buat gula hangus...bila da perang..gula pun berbuih...cepat2 tuangkan dalam adunan kek tadi dan dikacau segera sehingga sebati n rata(kena kacau cepat2 sbb takut gula hangus cepat keras)..
7. Bila dah sebati masukkan dalam loyang (acuan) tutup loyang (acuan) dengan aluminium foil (agar air x menitis)..
8. Kukus selama 4jam...kena perhatikan air kukusan x kering...jika air kukusan berkurangan tambahkan dengan air panas...
siap sejukkan...bole disimpan lama dengan membungkus kek dengan aluminium foil..untuk mengekalkan kelembapan kek.





~~ SELAMAT MENCUBA ~~




Tiada ulasan:

Catat Ulasan