Bahan
2 cawan beras pulut ( Rendam sebentar dengan 1 sudu air kapur )
10 helai daun pandan - tumbuk/kisar halus ) kisar
bersama
1 ½ cawan
air )
secubit garam
Daun pisang - dilayu atas api
kelapa parut secukupnya + sedikit garam - dikukus
sebentar
Cara Membuat Lopes:-
1..Basuh beras pulut, toskan dan rendam sebentar
masukkan ke dalam loyang.
2. Tuang air jus pandan secukupnya, masukkan garam
kacau rata.
3..Kukus pulut sebentar. Bila hampir kering airnya,
kacau2 rata dan keringkan sebentar (lebihkurang 4 - 5 minit). (Tak apa kalau
pulut 3/4 masak, sebab akan dikukus pulak lepas tu).
4. Sejukkan
sebentar.
5. Sediakan
daun pisang (kalau boleh lagi lebar lagi bagus) dan potong agak panjang agar
balutan boleh digulung 2 lapis takut pecah.
6. Bungkus
pulut mengikut cita rasa sendiri guna daun pisang.
Susun dalam periuk kukus dan kukus selama lebih kurang
15 - 20 minit.
7. Keluarkan
dari kukusan dan sejukkan. Potong bulat selebar 1 cm dan gaulkan dengan kelapa
parut.
8. Hidangkan
bersama dengan air gula merah/kabung.
Bahan Air Gula
2 keping gula kabung
1/2 cawan gula putih
2 cawan air
1 helai daun pandan - disiat dan disimpul
Cara
Cara
Masukkan ke dalam periuk dan masak hingga gula
larut.
Tapis dan biar sejuk.
~~
SELAMAT MENCUBA ~~
Tiada ulasan:
Catat Ulasan