Rabu, 13 Mac 2013

Resepi Kerutuk Daging



Assalamualaikum dan selamat petang kepada semua rakan2 blogger yang sudi singgah di dapurku ini.
Semoga semuanya sihat sihat di samping keluarga tersayang.

Kerutuk daging antara sajian makan tengahari kami sekeluarga hari ini.Kerutuk adalah masakan yang sangat popular di negeri pantai timur. 




Resepi Kerutuk Daging

Bahan-bahannya:
  • 500gm daging-di potong
  • 3 sudu serbuk kerutuk
  • 2 sb cili bland
  • 10 biji bawang merah-kisar
  • 5 ulas bawang putih-kisar
  • 1/2 inci halia-kisar
  • 2 sudu besar kerisik
  • Air asam jawa
  • Gula melaka/gula pasir (secukup rasa)
  • Garam secukup rasa

Bahan penumis:
  • 1 biji bawang besar-di hiris
  • 3 ulas bawang putih-di hiris
  • 1/2 inci halia-di hiris
  • 2 batang serai-di ketuk
  • 1/2 inci lengkuas-di ketuk
  • 1 btg kulit kayu manis
  • 1 kuntum bunga lawang
  • 3 kuntum bunga cengkih
  • 2 biji buah pelaga
  • Minyak untuk menumis

Cara memasak:
  1. Bancuh rempah kerutuk dengan cili serbuk dan bahan2 kisar hingga jadi pes.
  2. Panaskan minyak dan tumis semua bahan2 penumis hingga naik bau.
  3. Masukkan bancuhan rempah  (pes) dan tumis hingga pecah minyak.
  4. Kemudian masukkan daging,kerisik,santan,air,air asam jawa,gula merah dan garam.
  5. Masak hingga daging empuk dan kuahnya pekat.
  6. Angkat dan hidangkan.
 Kiriman Rempah Kerutuk Dari Siti Ramlah

4 ulasan: