Walaupun rumah tiada
halaman yang luas. . saya tetap menanamnya dalam pasu kalau dikampung orang tanam belakang
rumah, tapi bagi kita yang duduk di taman perumahan yang tiada tanah untuk menanam kena la tanam dalam pasu…..
Kegunakan bahan-bahan ini untuk menghasilkan masakan
yang lebih lazat, lebih berperisa.
Daun
Selasih – Herba yang mempunyai perisa lemon.
Daunnya kecil dan tirus. Sering digunakan dalam masakan Thai. Ia menambah
perisa kepada sup, salad, dan sajian mi / bihun.
Kucai
– Digunakan dalam masakan Cina untuk memberi perisa bawang putih yang ketara.
Potong kucai sepanjang 2-3 sm dan goreng dengan mi / bihun atau telur.
Kunyit
– Digunakan dalam masakan untuk memberi perisa dan pewarna dalam masakan …. Di
Negeri Sembilan pula, daun kunyit selalu digunakan dalam masakan rendang dan
gulai bagi menambahkan aroma masakan tersebut.
Cekur
– Digunakan dalam masakan untuk memberi perisa dalam masakan … sedap dicampur
dalam kerabu ( Urap ). Selain itu, ia
juga dijadikan bahan untuk jamu bagi senak perut, membuang angin, sakit sendi
serta melancarkan haid
Daun
Pandan – Digunakan sebagai pewangi makanan
karena aroma yang dihasilkannya. Daun pandan biasa dipakai dalam pembuatan kuih
atau masakan lain seperti pengat dan bubur. Sewaktu menanak nasi, daun pandan
juga kerap diletakkan semasa menanak nasi dengan maksud supaya nasi menjadi
beraroma harum.
Pokok
Limau Purut – Daun limau purut sering kali digunakan dalam perubatan tradisi
Melayu. Ia juga digunakan sebagai bahan masakan dalam masakan .









Tiada ulasan:
Catat Ulasan