Selasa, 12 Mac 2013

Kari kepala ikan





BAHAN-BAHAN :
  • 500 gm kepala ikan
  • 1 peket serbuk kari ikan
  • 1 ulas bawang besar - dikisar
  • 2 ulas bawang putih - dikisar
  • 1 cm halia - dikisar
  • 2 sudu besar cili kisar 
  • 2 tangkai daun kari 
  • 5 batang bendi
  • Asam jawa diperah dengan 3 cawan air
  • Garam
  • Gula
  • 5 sudu besar santan santan



CARA-CARANYA :
  1. Cuci kepala ikan yang telah dipotong dan lumurkan dengan bahan kisar dan sedikit rempah kari.  Perapkan selama 15 hingga 30 minit.
  2. Panas periuk dan masukkan minyak masak.  Tumiskan bahan dikisar sehingga naik bau.
  3. Masukkan cili kisar dan daun kari.  Kacau sehingga sebati.
  4. Apabila telah garing, masukkan air yang diperah asam jawa ke dalam campuran.  Kacau sehingga sebati dan mendidih.
  5. Masukkan kepala ikan yang diperap. Masukkan garam dan gula secukup rasa.  Biarkan sehingga mendidih.
  6. Masukkan bendi dan biarkan mendidih seketika.
  7. Siap untuk dihidang.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan