BAHAN-BAHAN :
- 500 gm kepala ikan
- 1 peket serbuk kari ikan
- 1 ulas bawang besar - dikisar
- 2 ulas bawang putih - dikisar
- 1 cm halia - dikisar
- 2 sudu besar cili kisar
- 2 tangkai daun kari
- 5 batang bendi
- Asam jawa diperah dengan 3 cawan air
- Garam
- Gula
- 5 sudu besar santan santan
CARA-CARANYA :
- Cuci kepala ikan yang telah dipotong dan lumurkan dengan bahan kisar dan sedikit rempah kari. Perapkan selama 15 hingga 30 minit.
- Panas periuk dan masukkan minyak masak. Tumiskan bahan dikisar sehingga naik bau.
- Masukkan cili kisar dan daun kari. Kacau sehingga sebati.
- Apabila telah garing, masukkan air yang diperah asam jawa ke dalam campuran. Kacau sehingga sebati dan mendidih.
- Masukkan kepala ikan yang diperap. Masukkan garam dan gula secukup rasa. Biarkan sehingga mendidih.
- Masukkan bendi dan biarkan mendidih seketika.
- Siap untuk dihidang.


Tiada ulasan:
Catat Ulasan