Selasa, 17 Januari 2017

BINGKA KELAPA SAWIT

Peneroka dan keluarga, tentu sahaja kuih ini sudah tidak asing lagi bagi mereka.  Rasanya yang lemak manis memikat selera.  Bau wangi sawit semerbak mengharum serumah ketika proses pembakaran. Hidangkan bersama secawan teh.. Pasti terasa keenakkannya..  Selamat mencuba..

Bahan-bahan:-
1 cawan gula
20 ulas biji kelapa sawit(rebus sampai empuk )
1 cawan air suam
2 cawan tepung gandum
450ml air( boleh ganti dengan santan cair jika suka)
3 biji telur
1/2 sudu teh garam
bijan secukupnya

Cara-cara:-
1.  Ulas buah sawit yang telah di rebus empuk hendaklah di ramas dengan 1 cawan air suam.. Perah sabutnya ambil patinya sebanyak satu cawan.

2.  Lakukan ketika masih panas kerana bila dah sejuk minyak dan lemak pada sabut sawit akan membeku.

3.  Gaul semua bahan di atas kecuali bijan, tapis atau kisar adunan tadi. 


4.  Grease loyang dengan butter, tuang adunan ke dalam loyang. Bakar hingga masak.



Selamat Mencuba






Tiada ulasan:

Catat Ulasan