Bahan2
1 kg ikan ( ikan air tawar x tahu namanya )
1 cawan garam halus
8 ~ 10 keping asam gelugur
1 cawan beras
1 kg ikan ( ikan air tawar x tahu namanya )
1 cawan garam halus
8 ~ 10 keping asam gelugur
1 cawan beras
Cara Membuatnya
1. Ikan dibuang sisik, sirip dan segala isi perutnya lalu dibasuh bersih2.
2. Bancuh/ramas asam jawa dengan 2/3 cawan air biasa lalu masukkan ikan tadi dan perap selama 1 jam.
3. Cuci bersih ikan dah gaul dengan garam hingga rata.
4. Ambil beras dan cuci lalu toskan. Goreng beras hingga kekuningan/coklat muda lalu ditumbuk separa lumat.
4. Taburkan sedikit lebihan garam td dlm sebuah bekas khas (besen or bekas bertutup). Susunkan ikan diselang selikan dengan taburan garam. beras. asam keping. Susun bergilir2 sehingga habis ikan, garam & ulang semula sehingga habis.
5. Tutup bekas dan peramkan 3 malam.
6. Biarkan selama 3 hari. selepas tu masukkan dalam peti ais supaya tahan lebih lama.
7. Bolehlah digoreng selepas itu...
7. Bolehlah digoreng selepas itu...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan